Kalcijum karbonat – ultimativni vodič za korišćenje u proizvodnji vina

Šta je kalcijum karbonat?

Kalcijum-karbonat je hemijsko jedinjenje koje spada u klasu neorganskih soli. Molekularna formula kalcijum- karbonata je CaCO3. Najčešći oblici kalcijum karbonata su krečnjak, kreda i mermer.

U prirodi se može naći u raznim mineralima i zajedno sa drugim solima, kao na primer u dolomitu.

Ima široku primenu u svetu, počevši od građevinske industrije, preko naftne do prehrambene industrije i farmaceutske industrije.

Kalcijum karbonat za smanjivanje kiseline

Često se dešava da naše vino ima veći sadržaj kiselina od očekivanog. To se događa ukoliko je godina bila kišna i hladna zbog čega grožđe nije moglo dovoljno da sazri. Takva vina su na ukusu veoma kisela i ta kiselina remeti pravo uživanje u njemu. Ukoliko Vam se to desi, ne očajavajte. Rešenje tog problema je lako dostupno i jednostavno i zove se Kalcijum Karbonat i njime se veoma prosto vrši smanjivanje kiseline u vinu.

Najčešće je slučaj, da je ta kiselina koja previše iskače iz balansa upravo vinska kiselina. Vinska kiselina predstavlja jednu od najjačih kiselina u vinu, pa samim tim daje i najagresivniji kiseli ukus.

O ostalim kiselinama u vinu, možete pročitati tekst Kiseline u vinu na našem sajtu. Pored kalcijum-karbonata, postoje i druga sretstva kojima se može smanjiti kiselina u vinu, ali je ova metoda najrasprostranjenija medju vinarima. Vodi poreklo još od davnina i veoma je pouzdana i jednostavna.

kalcijum karbonat, smanjivanje kiseline u vinu
smanjivanje kiseline u vinu

Gde kupiti kalcijum karbonat?

Kalcijum karbonat (CaCO3) koji se koristi za smanivanje kiseline u vinu, u narodu poznat kao kreč ili kreda, mora biti bez ukusa, mirisa i najbolje ga je kupiti u radnjama specijalizovanim za prodaju enoloških sredstava. 

Postoje i slučajevi da vinari dodaju običnu kredu ili čist kreč u svoje vino, kako bi smanjili kiseline. Iz prakse i iskustva se pokazalo da je to moguće, ali je najbolje, ipak ga kupiti u specijalizovanoj radnji.

Možete ga poručiti i preko intereneta na stranici svezavino.com.

Kako deluje?

Prilikom dodavanja kalcijum karbonata (CaCO3) u vino, najpre reaguje sa najjačom kiselinom, odnosno vinskom, pa bi teoretski mogao dalje da reaguje sa manje jakim kiselinama kao što su jabučna, mlečna itd. Međutim, dodaje se samo onoliko koliko je potrebno da bi nam smanjio kiselinu na željeni nivo.

Sama reakcija smanjivanje kiseline gde glavnu ulogu igra kalcijum karbonat izgleda ovako:

H2T + CaCO3  →  CaT(↓) + H2CO3 gde se taloži kalcijum tartarat u vidu soli, čime se smanjuje kiselost, a ugljena kiselina dalje disosuje na  H2CO3  →  CO2(↑) + H2O

Količina koja je potrebna za smanjenje vinske kiseline od 1 g je 67g/hl, odnosno 0,67g na litar kalcijum karbonata. Kalcijum karbonat je lako rastvorljiv u vodi i dodaje se u vino uz blago mešanje.

Sama reakcija deacidifikacije je jako brza, tako da ćete moći da vidite promenu i sadržaju kiseline već posle nekoliko minuta.

kalcijum karbonat za vino gde kupiti
Kalcijum karbonat

Budite oprezni prilikom korišćenja!

Procesu deacidifikacije (smanjivanje kiseline) treba pristupiti pažljivo i tačno odrediti maksimalnu količinu, jer u većoj količini, kalcijum karbonat će nam potpuno poremetiti balans u vinu i napraviti ga tupim i bez ukusa.

Uvek prvo dodajte manju količinu od one koju ste izračunali, pa onda probajte vino i ako je potrebno još karbonata, dodajte ga. Bolje je nekoliko puta dodavati nego napraviti grešku u startu.

Najbolje je da se pre korišćenja kalcijum karbonata, konsultujete sa enologom i uradite analizu vina, kako biste bili sigurni koliko treba da ga dodate. Potrebno je uraditi pH vrednost i sadržaj ukupnih kiselina u vinu.

Za savete i preporuke enologa, kao i analizu vina, javite se na naš email office@enolog.rs

Kalcijum karbonat i rakija

Često se dešava da i rakija posle pečenja bude jako kisela i da smeta ukusu koji proizvođač želi da postigne. U tom slučaju se takođe može upotrebiti kalcijum karbonat.

Procedura korišćenja je ista kao i kod vina. Rastvori se u vodi količina koja se izračuna i doda u rakiju. Posle 5 do 10 minuta se proba i ako nije dovoljno, ponoviti postupak.

Kalcijum karbonat ima razne boje
Kalcijum karbonat ima razne boje

Sve ovo na važi za isparljivu kiselinu!

Već smo pisali na sajtu o isparljivim kiselinama.

Povećane isparljive kiseline su rezultat kvara vina, tako da u tom slučaju CaCO3 neće moći da vam pomogne. Može da umanji kiseli ukus vina, koji nastaje od sirćetne kiseline, ali nećete moći da popravite miris. Pored toga, ukoliko je kvar već uzeo maha, sadržaj isparljivih kiselina će se povećavati, tako će kiseli ukus biti sve izraženiji i izraženiji.

Da bi izbegli da do toga dođe, morate znati kako da koristite vinobran