Tekstovi

Orezivanje vinove loze
Praktični saveti enologa

Orezivanje vinove loze

Kao i pravljenje vina, orezivanje vinove loze je delom nauka a delom umetnost, spoj veštine i znanja sa dozom ljubavi. Orezivanje vinove loze je deo

kako se pravi vino
Praktični saveti enologa

Kako se pravi vino?

Kako se pravi vino? Ako volite da pijete vino, gajite vinovu lozu ili samo želite da se oprobate u vinarstvu, verovatno ste se pitali kako

cabernet franc
Praktični saveti enologa

Cabernet franc

CABERNET FRANC Cabernet franc je sorta grožđa koja potiče iz Francuske, na čijem se prostoru i najviše uzgaja. Cabernet frank je takođe predak mnogim drugim

hamburg grožđe
Praktični saveti enologa

Hamburg grožđe

Hamburg grožđe Ako želite vinovu lozu koje se lako i jednostavno uzgaja, onda vaš izbor treba da padne na hamburg grožđe. Odlična sorta za uzgoj

limunska kiselina u vinu
Praktični saveti enologa

Limunska kiselina

Limunska kiselina Sama pomisao na ovu supstancu svakako izaziva obilno lučenje pljuvačke i mimiku koja nam celo lice promeni u smešnu grimasu – da, to

tamjanika
Praktični saveti enologa

Tamjanika

Tamjanika Ne postoji osoba u Srbiji koja bar jednom nije čula za reč tamjanika. Iako se ovaj pojam provlači kroz pesme, istoriju i različite izvore,

pinot noir 1
Praktični saveti enologa

Pinot noir

Pinot noir Pinot Noir je veoma stara sorta grožđa i njegov najzanimljiviji opis glasi da ga  samo nekoliko generacija deli od divlje loze. Prvi pisani

cabernet sauvignon
Praktični saveti enologa

Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon Cabernet sauvignon – Kaberne sovinjon je jedna od najpriznatijih sorti grožđa na svetu. Reč je o najpopularnijem crnom vinskom grožđu i jednom od

kazani za rakiju
Praktični saveti enologa

Kazani za rakiju

KAZANI ZA RAKIJU Listajući raznu literaturu po internetu ili slušajući savete i iskustva drugih, dolazićete do različitih informacija o tome koji su najbolji kazani za

oprema za vino
Praktični saveti enologa

Oprema za vino

Koja je to oprema za vino koju treba da ima svaka vinarija? Detaljno uputstvo za nabavku uz preporuke enologa

hrastove alternative
Praktični saveti enologa

Hrastove alternative

Šta je pravi razlog sve veće popularnosti hrastovih alternativa u proizvodnji vina i rakije? Koje sve vrste alternativa postoje? Pročitajte iskustvo enologa.

kontrola temprature fermentacije
Praktični saveti enologa

Kontrola temperature fermentacije

Kontrola temperature fermentacije je jedna od najbitnijih stvari u proizvodnji vina, jer ako tu pogrešimo i temperatura nam „pobegne“ za koji stepen više, sa njom

pečenje rakije
Praktični saveti enologa

Pečenje rakije

Proces pečenja rakije odnsonso destilacije je sigurno najosteljivija faza proizvodnje rakije, i ujedno faza koja traži najviše iskustva i znanja. Vođeni time, mi vam razrešavamo

sauvignon blanc
Sorte grožđa

Sauvignon blanc

Dolazi nam iz Francuske, iz doline reke Loare, i sa sobom, u svojoj eleganciji i lakom telu, nosi jednistvene kombinacije živahnih i zelenkastih ukusa. Već

Sorte grožđa

Chardonnay

Chardonnay je najpopularnija bela sorta grožđa na svetu. Ukratko objašnjeno zašto je to tako i po čemu se razlikuju stilovi šardonea

rakija od šljiva
Proizvodnja rakije - saveti stručnjaka

Rakija od šljive – vodič za proizvodnju

Kompletan vodič za proizvodnju kvalitetne rakije od šljiva. Detaljan opis svih faza proizvodnje uz preporuke tehnologa

maceracija klasična
Osnove vinarstva

Maceracija – najbitniji proces u proizvodnji crvenog vina

Maceracija vina je specifičan proces u proizvodnji vina, koji podrazumeva ekstrakciju fenolnih jedinjenja iz pokožice i semenke grožđa, od kojih su najznačajniji tanini, bojene materije (antocijani) i jedinjenja koja utiču na miris i ukus vina.

Hrana za kvasce fotografija
Mikrobiologija vina i rakija

Hrana za kvasce – sve što treba da znate o njoj!

Sve što treba da znate o hrani za kvasce na jednom mestu. Zašto je ishrana kvasca jedna od najbitnijih stavki za dobru fermentaciju. Sve o YAN-u i njegovoj ulozi u metabolizmu

Berba grožđa
Praktični saveti enologa

Berba grožđa – koji je pravi momenat berbe?

Berba grožđa je najbitniji deo godine za svakog vinara i vinogradara. Predstavlja vrhunac celogodišnjeg rada u vinogradu i trenutak kada se vidi svo vinogradarsko znanje i uspeh u borbi sa vremenskim prilikama. Svi željno iščekujemo taj trenutak, ali ne treba zaboraviti da je odabir pravog momenta berbe grožđa bitan skoro kao i kvalitet grožđa.

Mikrobiologija vina i rakija

Selekcionisani kvasac u proizvodnji vina

Selekcionisani kvasac je kvasac koji je izolovan iz prirode i prilagođen uslovima proizvodnje vina. Koji su najbolji kvasci?

Hemija i biohemija vina

Enzimi u vinu – saznajte sve o njima

Enzimi u vinu su neophodni da bi se odvijale hemijske reakcije tokom proizvodnje vina. Koji su najbitniji enzimi za proizvodnju vina i kako se koriste?

Praktični saveti enologa

Filtriranje vina – Koje filter ploče izabrati?

Filter ploče su sredstvo koje se najčešće i najviše koristi u proizvodnji vina za filtriranje vina. Kompletno uputstvo za izbor odgovarajućih filter ploča

Praktični saveti enologa

Domaće vino i industrijsko vino. Koje je bolje?

Odgovor na večito pitanje koje je vino bolje, da li domaće vino ili industrijsko vino i da li svako domaće vino može biti kvaliteta kao u vinariji!

Praktični saveti enologa

Sumpor dioksid u vinu – saznajte sve o njemu!!

Sumpor dioksid (SO2) u vinu. Saznajte sve o njemu. Šta je slobodni sumpor dioksid, a šta ukupni i molekularni sumpor. Uputstvo za korišćenje!!!

Praktični saveti enologa

Sudovi za vino – 5 osnovnih vrsta sudova za proizvodnju

Prvi i osnovni element u proizvodnji vina, bez koga nemožemo da zamislimo vinski podrum, jesu upravo sudovi za vino. Oni se koriste za odležavanje vina, fermentaciju, vinifikaciju, čuvanje i sazrevanje.

Praktični saveti enologa

Ledeno vino – ultimativni vodič

Ledeno vino je specijalna vrsta vina koja se pravi od zaleđenog grožđa. Zašto takva vina imaju visoku cenu i retko se nalaze?

vinobran slika
Praktični saveti enologa

Vinobran u proizvodnji vina – kompletan vodič za korišćenje

Jedno od najpoznatijih sredstava koje se koriste u proizvodnji vina je vinobran. Postoje razne teorije i mišljenja o njegovom korišćenju, od onih da izaziva glavobolju do onih da može da se napravi zdravo vino i bez njega, pa hajde da vidimo šta na sve to kaže nauka i iskustvo enologa.

Hemija i biohemija vina

Isparljive kiseline – saznajte sve o njima (Infografik)

U proizvodnji vina ste se sigurno više puta sreli sa pojmom isparljive kiseline. Sam naziv zvuči dosta stručno i ozbiljno, ali na prvi pogled ne baš i logično, jer kako kiseline mogu biti isparljive. Međutim, čudan naziv dolazi od hemijske osobine te organske grupe kiselina, da pod određenim uslovima mogu da se odvoje od vina, odnosno ispare.

Hemija i biohemija vina

Minerali u vinu – 6 neverovatnih elemenata svakog vina

Mineralne materije, minerali u vinu potiču prvenstveno od grožđa, jer vinova loza za svoj rast i razvoj zahteva određenu količinu minerala, koje usvaja iz zemlje ili folijarno, preko listova. Na količinu minerala u grožđu, odnosno vinu, najviše utiče sastav zemljišta, način uzgoja zatim način đubrenja i tako dalje.

Hemija i biohemija vina

Vitamini u vinu

Koji su to vitamini u vinu, odakle potiču i koliko ih ima? Koji se vitamini dodaju, a koji nastaju u procesu proizvodnje vina?

Zanimljivosti

5 razlika između skupih i jeftinih vina

Često smo se zapitali kakva je razlika između skupih i jeftinih vina. Zašto neka vina koštaju 2 eura, a neka se prodaju za čak 20 eura? Šta je to što pravi tu razliku i da li ima opravdanja za tolike razlike u ceni?

Vinogradarstvo - proizvodnja grožđa

Mehanički sastav grozda

Kako izgleda mehanički sastav grozda? Koliko ima petelje, a kolika je bobica grožđa? Odnos semenke, mesa i grožđanog soka u bobici.

Praktični saveti enologa

Bentonit – ultimativni vodič za bistrenje vina

Jedno od najpopularnijih sredstava za bistrenje belih i roze vina je bentonit. Zbog čega je bentonit toliko rasprostranjen kada je reč o bistrenju i zašto je toliko bitan za protenisku stabilnost vina?

Praktični saveti enologa

Izračunavanje alkohola – koliko će moje vino imati alkohola?

Izračunavanje alkohola koji će nastati u alkoholnoj fermentaciji nije ni malo komplikovan, potrebna vam je samo početna količina šećera da biste veoma približno izračunali količinu alkohola koju će kvasac da fermentiše.

Mikrobiologija vina i rakija

Vinski kvasac, 5 neverovatnih faza razvoja

Da bismo razumeli fermentaciju na pravi način i shvatili šta se tu u stvari dešava, moramo znati koje su to faze razvića vinskog kvasca

Hemija i biohemija vina

Kiseline u vinu

Kiseline su jedno od jako bitnih hemijskih jedinjenja u vinu, zaslužnih za celokupan ukus i organoleptičku sliku vina. Koje su to kiseline koje su najzastupljenije u vinu?