Tekstovi

Orezivanje vinove loze
Kao i pravljenje vina, orezivanje vinove loze je delom nauka a delom umetnost, spoj veštine i znanja sa dozom ljubavi. Orezivanje vinove loze je deo

Kako se pravi vino?
Kako se pravi vino? Ako volite da pijete vino, gajite vinovu lozu ili samo želite da se oprobate u vinarstvu, verovatno ste se pitali kako

Cabernet franc
CABERNET FRANC Cabernet franc je sorta grožđa koja potiče iz Francuske, na čijem se prostoru i najviše uzgaja. Cabernet frank je takođe predak mnogim drugim

Hamburg grožđe
Hamburg grožđe Ako želite vinovu lozu koje se lako i jednostavno uzgaja, onda vaš izbor treba da padne na hamburg grožđe. Odlična sorta za uzgoj

Limunska kiselina
Limunska kiselina Sama pomisao na ovu supstancu svakako izaziva obilno lučenje pljuvačke i mimiku koja nam celo lice promeni u smešnu grimasu – da, to

Tamjanika
Tamjanika Ne postoji osoba u Srbiji koja bar jednom nije čula za reč tamjanika. Iako se ovaj pojam provlači kroz pesme, istoriju i različite izvore,

Pinot noir
Pinot noir Pinot Noir je veoma stara sorta grožđa i njegov najzanimljiviji opis glasi da ga samo nekoliko generacija deli od divlje loze. Prvi pisani

Cabernet sauvignon
Cabernet sauvignon Cabernet sauvignon – Kaberne sovinjon je jedna od najpriznatijih sorti grožđa na svetu. Reč je o najpopularnijem crnom vinskom grožđu i jednom od

Kazani za rakiju
KAZANI ZA RAKIJU Listajući raznu literaturu po internetu ili slušajući savete i iskustva drugih, dolazićete do različitih informacija o tome koji su najbolji kazani za

Oprema za vino
Koja je to oprema za vino koju treba da ima svaka vinarija? Detaljno uputstvo za nabavku uz preporuke enologa

Hrastove alternative
Šta je pravi razlog sve veće popularnosti hrastovih alternativa u proizvodnji vina i rakije? Koje sve vrste alternativa postoje? Pročitajte iskustvo enologa.

Kontrola temperature fermentacije
Kontrola temperature fermentacije je jedna od najbitnijih stvari u proizvodnji vina, jer ako tu pogrešimo i temperatura nam „pobegne“ za koji stepen više, sa njom

Pečenje rakije
Proces pečenja rakije odnsonso destilacije je sigurno najosteljivija faza proizvodnje rakije, i ujedno faza koja traži najviše iskustva i znanja. Vođeni time, mi vam razrešavamo

Sauvignon blanc
Dolazi nam iz Francuske, iz doline reke Loare, i sa sobom, u svojoj eleganciji i lakom telu, nosi jednistvene kombinacije živahnih i zelenkastih ukusa. Već

Chardonnay
Chardonnay je najpopularnija bela sorta grožđa na svetu. Ukratko objašnjeno zašto je to tako i po čemu se razlikuju stilovi šardonea

Rakija od šljive – vodič za proizvodnju
Kompletan vodič za proizvodnju kvalitetne rakije od šljiva. Detaljan opis svih faza proizvodnje uz preporuke tehnologa

Kupinovo vino – kompletan vodič za uzgoj i proizvodnju
Šta vam je sve potrebno da biste napravavili kvalitetno kupinovo vino? Kompletan recept za proizvodnju i uzgajanje kupine.

Kada je fermentacija zaista završena? 3 praktična saveta
Širomer pokazuje 0 stepeni, ali fermentacija još uvek nije završena. Koji su drugi pokazatelji da je fermentacija potpuno završena?

Maceracija – najbitniji proces u proizvodnji crvenog vina
Maceracija vina je specifičan proces u proizvodnji vina, koji podrazumeva ekstrakciju fenolnih jedinjenja iz pokožice i semenke grožđa, od kojih su najznačajniji tanini, bojene materije (antocijani) i jedinjenja koja utiču na miris i ukus vina.

Hrana za kvasce – sve što treba da znate o njoj!
Sve što treba da znate o hrani za kvasce na jednom mestu. Zašto je ishrana kvasca jedna od najbitnijih stavki za dobru fermentaciju. Sve o YAN-u i njegovoj ulozi u metabolizmu

Berba grožđa – koji je pravi momenat berbe?
Berba grožđa je najbitniji deo godine za svakog vinara i vinogradara. Predstavlja vrhunac celogodišnjeg rada u vinogradu i trenutak kada se vidi svo vinogradarsko znanje i uspeh u borbi sa vremenskim prilikama. Svi željno iščekujemo taj trenutak, ali ne treba zaboraviti da je odabir pravog momenta berbe grožđa bitan skoro kao i kvalitet grožđa.

Autovinifikator bez pokretnih delova – prezentacija enologa
Naš kolega, enolog u penziji, gospodin Zaviša Njagojević nas je zamolio i ustupio nam svoju prezentaciju Autovinifikator bez pokretnih delova, da objavimo na našem portalu.

Selekcionisani kvasac u proizvodnji vina
Selekcionisani kvasac je kvasac koji je izolovan iz prirode i prilagođen uslovima proizvodnje vina. Koji su najbolji kvasci?

Analize vina – 8 osnovnih analiza vina koje svaki vinar treba da uradi
Analize vina su osnovni pokazatelj kvaliteta vina. Postoji 8 osnovinih analiza koje bi svaki vinar trebalo da radi, ukoliko proizvodi kvalitetno vino

Proizvodnja rakije od kajsija – kompletan vodič
Proizvodnja rakije od kajsija se sastoji iz 4 osnovnih koraka. Sveobuhvatno upustvo kako da napravite najbolju rakiju od kajsije do sad

Kako popraviti miris vina i rakije? 4 praktična saveta
Kako popraviti miris vina na jednostavan i prirodan način. Ukolanjanje mirisa na buđ, plastiku ili pokvarena jaja (sumprona jedinjenja)

Enzimi u vinu – saznajte sve o njima
Enzimi u vinu su neophodni da bi se odvijale hemijske reakcije tokom proizvodnje vina. Koji su najbitniji enzimi za proizvodnju vina i kako se koriste?

Kompletno uputstvo za vinski kvasac – priprema i zasejavanje
Vinski kvasac – priprema i zasejavanje Da bi vinski kvasac dao svoj maksimum tokom fermentacije, najvažnija je priprema i zasejavanje. Zato ćemo se potruditi da

Filtriranje vina – Koje filter ploče izabrati?
Filter ploče su sredstvo koje se najčešće i najviše koristi u proizvodnji vina za filtriranje vina. Kompletno uputstvo za izbor odgovarajućih filter ploča

Filter Ploče – 8 koraka do savršene filtracije – uputstvo (video)
Filter ploče – kompletno uputstvo za korišćenje Filter ploče su najčešće filtraciono sredstvo u vinarstvu. Odlikuju se velikom unutrašnjom “trodimenzionalnom“ filtracionom površinom koja nalikuje lavirintu

Greške u proizvodnji vina! 5 načina da ih izbegnete
Greške su sastavni deo svakog posla, pa tako i proizvodnje vina. Koje su to najčešće greške u proizvodnji i kako ih izbeći

Domaće vino i industrijsko vino. Koje je bolje?
Odgovor na večito pitanje koje je vino bolje, da li domaće vino ili industrijsko vino i da li svako domaće vino može biti kvaliteta kao u vinariji!

Bolesti vina – 6 problema koje mogu da nastanu u podrumu
Bolesti vina predstavljaju veliku opasnost u proizvodnji vina. Saznajte sve o 6 najčešćih bolesti vina i načine kako se leče.

Sumpor dioksid u vinu – saznajte sve o njemu!!
Sumpor dioksid (SO2) u vinu. Saznajte sve o njemu. Šta je slobodni sumpor dioksid, a šta ukupni i molekularni sumpor. Uputstvo za korišćenje!!!

Održavanje drvenih sudova. Kako da vam drveni sudovi traju što duže?
Pravilno održavanje drvenih sudova je osnova higijene svakog podruma. Koji su to koraci koje moramo uraditi kako bi nam sudovi trajali što duže?

Sudovi za vino – 5 osnovnih vrsta sudova za proizvodnju
Prvi i osnovni element u proizvodnji vina, bez koga nemožemo da zamislimo vinski podrum, jesu upravo sudovi za vino. Oni se koriste za odležavanje vina, fermentaciju, vinifikaciju, čuvanje i sazrevanje.

Ledeno vino – ultimativni vodič
Ledeno vino je specijalna vrsta vina koja se pravi od zaleđenog grožđa. Zašto takva vina imaju visoku cenu i retko se nalaze?

Vinobran u proizvodnji vina – kompletan vodič za korišćenje
Jedno od najpoznatijih sredstava koje se koriste u proizvodnji vina je vinobran. Postoje razne teorije i mišljenja o njegovom korišćenju, od onih da izaziva glavobolju do onih da može da se napravi zdravo vino i bez njega, pa hajde da vidimo šta na sve to kaže nauka i iskustvo enologa.

pH vrednost vina – zašto je toliko bitna u proizvodnji?
pH vrednost vina je jako bitan faktor u proizvodnji. Utiče na organoleptička svojstva vina i bitan je zazaštitu od mikroorganizama

Flotacija – neverovatan način bistrenja šire
Flotacija je nova i sve popularija metoda za bistrenje šire u proizvodnji vina. Neverovatno brza i efikasna metoda za bistrenje.

Proizvodnja belog vina – 9 jednostavnih koraka
Proizvodnja belog vina nije tako komplikovana kao što se čini. Pogledajte naših 9 koraka i naučite kako da napravite odlično belo vino

Ultimativni vodič za roze vino – 5 saveta za dobijanje savršenog rozea
Roze vino je pravo vino za osveženje i letnje vrućine. Njegova popularnst nikad nije bila veća. Evo par saveta kako da napravite odlično roze vino

Visoka temperatura i vino. Kako sačuvati vino od kvara?
Visoke temperature imaju veliki negativan uticaj na vino. Postoje načini da se taj negativni uticaj umanji.

Nivo radijacije u Černobilju nam govori tačnu starost vina!
Fizičari iz Bordoa su pronašli metodu za određivanje starosti vina, merenjem radioaktivnosti posle katastrofe u Černobilju

Isparljive kiseline – saznajte sve o njima (Infografik)
U proizvodnji vina ste se sigurno više puta sreli sa pojmom isparljive kiseline. Sam naziv zvuči dosta stručno i ozbiljno, ali na prvi pogled ne baš i logično, jer kako kiseline mogu biti isparljive. Međutim, čudan naziv dolazi od hemijske osobine te organske grupe kiselina, da pod određenim uslovima mogu da se odvoje od vina, odnosno ispare.

Minerali u vinu – 6 neverovatnih elemenata svakog vina
Mineralne materije, minerali u vinu potiču prvenstveno od grožđa, jer vinova loza za svoj rast i razvoj zahteva određenu količinu minerala, koje usvaja iz zemlje ili folijarno, preko listova. Na količinu minerala u grožđu, odnosno vinu, najviše utiče sastav zemljišta, način uzgoja zatim način đubrenja i tako dalje.

Vitamini u vinu
Koji su to vitamini u vinu, odakle potiču i koliko ih ima? Koji se vitamini dodaju, a koji nastaju u procesu proizvodnje vina?

5 razlika između skupih i jeftinih vina
Često smo se zapitali kakva je razlika između skupih i jeftinih vina. Zašto neka vina koštaju 2 eura, a neka se prodaju za čak 20 eura? Šta je to što pravi tu razliku i da li ima opravdanja za tolike razlike u ceni?

Belo vino od crnog grožđa – 4 stvari koje svaki enolog treba da zna
Da li je moguće napraviti belo vino od crnog grožđa i na koji način? Koje su to sorte i u kojim uslovima je moguće uraditi tako nešto

Mehanički sastav grozda
Kako izgleda mehanički sastav grozda? Koliko ima petelje, a kolika je bobica grožđa? Odnos semenke, mesa i grožđanog soka u bobici.

Proteinska stabilnost vina. Kako je proveriti? Infografik
Kako se vrši provera proteinske stabilnosti vina prikazana na veoma jednostavan način preko infografika

Bentonit – ultimativni vodič za bistrenje vina
Jedno od najpopularnijih sredstava za bistrenje belih i roze vina je bentonit. Zbog čega je bentonit toliko rasprostranjen kada je reč o bistrenju i zašto je toliko bitan za protenisku stabilnost vina?

Izračunavanje alkohola – koliko će moje vino imati alkohola?
Izračunavanje alkohola koji će nastati u alkoholnoj fermentaciji nije ni malo komplikovan, potrebna vam je samo početna količina šećera da biste veoma približno izračunali količinu alkohola koju će kvasac da fermentiše.

Vinski kvasac, 5 neverovatnih faza razvoja
Da bismo razumeli fermentaciju na pravi način i shvatili šta se tu u stvari dešava, moramo znati koje su to faze razvića vinskog kvasca

Četiri jednostavna načina za pokretanje zastale fermentacije
Zašto se dešava zastajanje alkoholne fermentacije, koji su uzroci i koji su načini za pokretanje zastale fermentacije kod vina

Povećanje kiseline u vinu, 2 jednostavna načina
Kako povećati kiselinu u vinu uz pomoć vinske i limunske kiseline, koliki je zakonski maksimum i kako korekcija utiče na ukus vina

Kalcijum karbonat – ultimativni vodič za korišćenje u proizvodnji vina
Kako smanjiti kiselost vina kalcijum karbonatom

Kiseline u vinu
Kiseline su jedno od jako bitnih hemijskih jedinjenja u vinu, zaslužnih za celokupan ukus i organoleptičku sliku vina. Koje su to kiseline koje su najzastupljenije u vinu?

Merenje šećera u širi na jednostavan način
Kako se određuje i koriguje šećer u širi

Arome u vinu – saznajte sve o njima
Da li ste se ikad zapitali, odakle sve te arome u vinu i koje je njihovo hemijsko poreklo?